DAN VRTIĆA - 30 GODINA RADA

DAN VRTIĆA - 30 GODINA RADA

TRIDESET GODINA RADA VRTIĆA PANDA

KADA KREĆEMO NA PUT IAKO ZNAMO KAMO BI ŽELJELI DOĆI, NE MOŽEMO PREDVIDJETI ŠTO NAS NA PUTOVANJU OČEKUJE I KAKO ĆE PUTOVANJE IZGLEDATI. ALI DA BI KRENULI POTREBNO SE ODVAŽITI ZA PRVI KORAK.

PRVI KORAK NAŠEG PUTOVANJA BIO JE 15. LISTOPADA 1990. GODINE, POD NAZIVOM “ JASLICE PANDA“, SA CILJEM ČUVANJA I NJEGE DJECE STAROSTI OD ŠEST MJESECI DO TRI GODINE.

NA POČETKU JASLICE RADE U IZNAJMLJENOM PROSTORU.

U JASLICAMA SU ZAPOSLENE DVIJE MEDICINSKE SESTRE I ADMINISTRATIVNI RADNIK.

U PRVOJ GENERACIJI PANDIĆA“ UPISANO JE DESETERO DJECE.

BIO JE TO POČETAK NEČEG NOVOG U REPUBLICI HRVATSKOJ I IZAZOV ZA OSNIVAČE, ZAPOSLENE I RODITELJE KOJI SU ODLUČILI DATI SVOJE POVJERENJE BAŠ NAMA.

ZAJEDNIČKI CILJ NAM JE BIO ZADOVOLJNO, SIGURNO I SRETNO DIJETE, SVJESNI DA BI POSTIGLI TAJ CILJ POTREBNO JE STVARATI DOBRU SURADNJU NA TEMELJIMA MEĐUSOBNOG UVAŽAVANJA I POVJERENJA.

SPECIFIČNOST JASLICA I STVARANJE OBITELJSKOG OZRAČJA POVEZALO JE RODITELJE, DJECU I VRTIĆ. SJEĆANJA NA TE DANE ISPUNJENE SU LIJEPIM I TOPLIM USPOMENAMA, GRAĐENIM NA LJUSKIM VRIJEDNOSTIMA.

I DANAS KADA DJECA PRVE GENERACIJE DOVODE SVOJU DJECU U VRTIĆ KAO RODITELJI, POSEBAN JE OSJEĆAJ. OD NJIHOVIH SJEĆANJA NA DANE PROVEDENE U VRTIĆU , MOŽEMO UVIJEK NEŠTO NAUČITI.

NAKON GODINU DANA VRTIĆ JE PREPOZNAT I PRIHVAĆEN OD ŠIRE ZAJEDNICE TE SE SELI U VLASTITI PROSTOR.

VRTIĆ DOBIVA RJEŠENJE ZA RAD S DJECOM OD 6. MJESECI STAROSTI DO SEDME GODINE ŽIVOTA. VRTIĆ POHAĐA ŠEZDESETERO DJECE. SA POVEĆANJEM BROJA DJECE POVEĆAVA SE I BROJ ZAPOSLENIH.

VRTIĆ PROVODI DESTSATNI PRIMARNI PROGRAM, PROGRAM PREDŠKOLE, REKREATIVNE PROGRAME ZA DJECU (ljetovanja, zimovanja, izleti), KRAĆE PROGRAME (čiji su elementi dio svakodnevnog rada).

NASTAJE VIZIJA VRTIĆA : VRTIĆ KAO MJESTO ŽIVLJENJA U KOJEM SE PREPOZNAJE I POŠTUJU RAZLIČITOST I , NJEGUJE POVJERENJE , PODRŽAVANJE I ODNOSI KOJI ČINE POZITIVNO OZRAČJE VRTIĆA.

VIZIJA SE SVIH GODINA RADA VRTIĆA NIKADA NIJE MIJENJALA , SAMO JE POSTALA JASNIJA I SNAŽNIJA KADA SMO JOŠ VIŠE U FOKUS STAVILI DIJETE KAO OSOBNOST ZA SEBE.

TIJEKOM GODINA DOLAZILO JE DO BRZIH PROMJENA U PEDAGOŠKOJ PRAKSI I RADU S DJECOM RANE I PREDŠKOLSKE DOBI. UBRZANO SU SE RAZVIJALE I MIJENJALE POTREBE DJECE I RODITELJA POTAKNUTE PROMJENAMA U DRUŠTVU, POSEBNO KADA GOVORIMO O NAČINIMA DOBIVANJA INFORMACIJA PUTEM RAZLIČITIH NOVIH MEDIJA I POTREBE ZA RAZVOJ DIGITALNIH KOMPETENCIJA. TE SU PROMJENE ZAHTIJEVALE KREATIVNOST ZAPOSLENIH, SPREMNOST NA PROMJENE ULAGANJE U OSOBNI I PROFESIONALNI RAZVOJ.

PROJEKTI U KOJE SE VRTIĆ UKLJUČIO ILI JE JOŠ UVIJEK UKLJUČEN SU : ŠKOLE ZA AFRIKU, EKO ŠKOLE, MEĐUNARODNI PROJEKT MI JEDEMO ODGOVORNO, VELIKI LOV NA BILJKE, PROJEKT OMEPA ZA IZRADU SKALE PROCJENE RANOG OBRAZOVANJA ZA ODRŽIVI RAZVOJ TE PROJEKT SAY HELLO TO THE WORLD.

VRTIĆ JE VLASNIK CERTIFIKATA TOLERANTNOG VRTIĆA A OVE GODINE DOBIVA BRONČANI STATUS EKO ŠKOLE.

SA SVOJIM PROJEKTIMA VRTIĆ NIZ GODINA AKTIVNO SUDJELUJE NA SMOTRAMA IZ NACIONALNOG PROGRAMA ODGOJA I OBRAZOVANJA ZA LJUDSKA PRAVA I DEMOKRATSKO GRAĐANNSTVO. PROJEKTI SU PREPOZNATI KAO PRIMJER DOBRE PRAKSE PA IH JE NEKOLIKO BILO PREDSTAVLJENO I NA DRžAVNOJ RAZINI.

AKTIVNOSTIMA I PONUĐENIM SADRŽAJIMA, OBUHVAĆENI SU SVI ELEMENTI RAZVOJA DJETETA I NJGOVIH VJEŠTINA.

U SVAKOM JE PROJEKTU DIJETE BILO KJUČAN AKTER U PROCESU SVOG RAZVOJA I ODRASTANJA UZ POŠTIVANJE NJEGOVIH INTERESA I POTREBA.

NEKADA I SADA , BEZ OBZIRA NA UBRZAN RAZVOJ TEHNOLOGIJE I PROMJENA U DRUŠTVU DIJETE JE UVIJEK BILO:

üCJELOVITA I KREATIVNA OSOBA

üISTRAŽIVAĆ, STVARATELJ, IZUMITELJ, ISPITIVAČ- AKTIVNI SUDIONIK I KREATOR OSOBNOG RAZVOJA

üOSOBA S SPECIFIČNIM POTREBAMA, PRAVIMA I KULTUROM

üAKTIVAN GRAĐANIN KOJI MOŽE DOPRINOSTI PROMJENAMA U SVIJETU U KOJEM ŽIVI

MEĐUTIM, NIKADA NIJE ZANEMARENO DA JE OSNOVNA AKTIVNOST DJETETA RANE PREDŠKOLSKE DOBI IGRA I DA JE ONA POKRETAČ I BOGATSTVO KOJE VRTIĆ OMOGUĆAVA DJETETU.

SVE TO ZAHTIJEVA TIMSKI RAD SVIH ZAPOSLENIH, ŽELJU DA DIJELE ZAJEDNIČKU VIZIJU, INTRIZIČNU MOTIVACIJU U FUNKCIJI DOBROBITI DJETETA.

VRTIĆ JE ŽIVO TIJELO, ON SE MIJENJA KAO ŠTO SE I MIJENJAJU ONI KOJI SU VEZANI UZ NJEGA.

VRTIĆ ĆE I DALJE KAO I DO SADA RADITI NA UNAPREĐIVANJU KULTURE, JER TO JE PROCES I UVIJEK TRAJE I OPLEMENJUJE SE USKLAĐIVANJEM OSOBNOSTI I UVJERENJA VRTIĆA,DJECE, RODITELJA I SVIH KOJI SU NA BILO KOJI NAČIN UKLJUČENI U RAD VRTIĆA.

KULTURA ŽIVLJENJA KOJOJ TEŽIMO UVIJEK JE ONA U KOJOJ SE DIJETE OSJEĆA PRIHVAĆENO, SIGURNO, VOLJENO, ZADOVOLJNO A TIME ZDRAVO I SPREMNO NA ŽIVOTNE IZAZOVE

DANAS VRTIĆ POHAĐA 160-ero DJECE. ZAPOSLENO JE 24-ero RADNIKA : 15 ODGOJITELJA, PEDAGOGINJA, MEDICINSKA SESTRA, KUHARICE, SPREMAČICE, TAJNIK. (zajednička fotografija djece u dvorištu i svih zaposlenih)

NAKON TRIDESET GODINA ZAHVALNI SMO SVIMA KOJI SU DO SADA BILI SUPUTNICI NA NAŠEM PUTOVANJU, DUŽE ILI KRAĆE I NAŠ PUT UČINILI BAŠ OVAKVIM KAKAV JE DO SADA BIO I ISPISALI S NAMA BEZBROJ ŽIVOTNIH PRIČA U NUTAR NAŠEG PUTOPISA.

HVALA ONIMA KOJI SU SADA NA NAŠEM PUTOVANJU I SPREMNI SU ZA NOVE PUSTOLOVINE.

 

IZJAVE DJECE IZ SKUPINE BISTROOKIH ŠTO JE ZA NJIH VRTIĆ:

BISTROOKI O VRTIĆU – IZJAVE

 

v  VRTIĆ JE KUĆA GDJE SU DJECA

 v  DOM GDJE SE DJECA IGRAJU KAD TATA I MAMA IDU NA POSAO

v  MJESTO GDJE NAS TETE PAZE I IGRAJU SE S NAMA I IMAMAO PUNO PRIJATELJA

v  JEDAN DOM U KOJEM RODITELJI OSTAVLJAJU DJECU I TAMO SE OBUVAJU I DAJU SI PUSE I TAMO SE IGRAJU

 v  VRTIĆ JE „POPRAVNI DOM“, U NJEMU SE POPRAVLJAJU DJECA I UČE KAKO SE TREBA LIJEPO PONAŠATI DA IMAŠ PRIJATELJE

v  U VRTIĆ DOLAZE DJECA KOJA NEMAJU VIŠE OD SEDAM GODINA

 v  U VRTIĆU SE IGRAŠ A U ŠKOLI UČIŠ

 v  VRTIĆ JE MALI VRT I U NJEMU RASTU DJECA

 v  TETE NAS UČE I POMAŽU NAM DA SE ZABAVLJAMO I DA PAZIMO NA SEBE

 

 

KAKO ZNAMO KAD VRTIĆ IMA ROĐENDAN ?

      ZNA SE KAD SE NAPRAVILA ZGRADA

      ONDA SU SE KUPILE IGRAČKE, KNJIGE, PLAKATI , BOJICE

      ONDA SU SE OTVORILA VRATA

      I ONDA SU DOŠLA DJECA I KAD SU DOŠLA DJECA VRTIĆ IMA ROĐENDAN

      U VRTIĆU SMO ISTI KAO SVI JER TETI NAŠOJ SVI SMO NAJDRAŽI

 

 

A KAKO SMO OBILJEŽILI NAŠ 30. ROĐENDAN MOŽETE POGLEDATI U FOTO GALERIJI.

ILI NA Youtube kanalu i putem poveznice:

 

 https://youtu.be/OZRvyFRRtII

 

Dječji vrtić "Vrtić Panda"

Hercegovačka 29, 42000 Varaždin

Tel.: 042-233 285 / 042-233 284

Fax.: