PODIJELITE SREĆU SA SVOJIM NAJBLIŽIMA - SRETAN VAM MEĐUNARODNI DAN SREĆE (20.ožujak)

PODIJELITE SREĆU SA SVOJIM NAJBLIŽIMA - SRETAN VAM MEĐUNARODNI DAN SREĆE (20.ožujak)

Sretan vam Međunarodni dan sreće!

Danas (20. ožujka) se diljem svijeta slavi Međunarodni dan sreće.

Uspostavila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 28. lipnja 2012. godine.

Što je za vas sreća?

(20. ožujka) se diljem svijeta slavi Međunarodni dan sreće. Uspostavila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 28. lipnja 2012. godine.

"Glavna skupština, (…) svjesna da je potraga za srećom temeljni čovjekov cilj, (…)", piše u rezoluciji UN-a.

Inače, zamisao o Međunarodnom danu sreće potekla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Tamo su, u vrletima planine Himalaje sedamdesetih godina prošlog stoljeća uveli novu mjeru nacionalnog blagostanja koja se nije mjerila u materijalnim bogatstvima nego u osjećaju sreće u narodu, poznata kao "bruto nacionalna sreća".

U narodu postoji vjerovanje da određene stvari, životinje ili biljke donose sreću.  Djetelina s četiri lista, potkova, bubamara, dimnjačar, duga...

Djetelina s četiri lista

Djetelina s četiri lista je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću vjerojatno ima korijen u povezivanju djeteline sa Svetim Patrikom - zaštitnikom Irske. Također postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponijela djetelinu za sreću.

Potkova

Nađene potkove donose veliku sreću i štite od nesreće, munje i vatre. Ako bi se stavile u kolijevku zaštitile bi male bebe od zlih duhova, a zabijaju se i na ulazna vrata kako bi dom bio siguran.  

Bubamara

Bubamara donosi sreću onome kome sleti na ruku. Broji se dok ne odleti kako bi se saznalo koliko ce se godina živjeti ili kad ce se neka djevojka udati. Ako se otjera - to će donijeti nesreću. 

Duga

Duge se smatraju sretnima jer se na jednom kraju uvijek nalazi vrč s blagom.

 

Dimnjačar

Dimnjačari su znak sreće i bogatstva. Postoji legenda koja kaže da je engleski kralj George jednog dana jahao u povorci kad je iznenada na cestu istrčao pas koji mu je napao konja. Konj se propeo i gotovo zbacio kralja, no srećom jedna je osoba odjevena u prljavu i poderanu odjeću uhvatila uzde i smirila životinju. Bio je to dimnjačar.

 

Dječji vrtić "Vrtić Panda"

Hercegovačka 29, 42000 Varaždin

Tel.: 042-233 285 / 042-233 284

Fax.: