JELOVNIK

JELOVNIK

 

 

Umjesto poznate piramide zdravi tanjur zdrave prehrane!

 

Američka Agencija za poljoprivredu (USDA) već poznatu piramidu pravilne prehrane prije nekoliko dana zamijenila je novim dizajnom. Osim novog izgleda, promjene su očite i u sadržaju tanjura, koji je podijeljen na četiri dijela.

Pojednostavnjeni prikaz uključuje voće, povrće, žitarice i proteine, dok su na poseban manji tanjur smješteni mliječni proizvodi. Za razliku od prijašnje piramide, nove preporuke sadržavaju kategoriju proteina, čime se želi istaknuti da postoje i drugi izvori proteina osim mesa. Na predstavljanju zdravog tanjura sudjelovala je i prva dama SAD-a Michelle Obama.

Masnoće i šećeri, koji su na vrhu piramide imali sićušno mjesto, sada su potpuno izbačeni. Na zdravom tanjuru, čini se, nema mjesta za slatko. Ni masno.

Piramida zdrave prehrane, alat kojim su nam nutricionisti i liječnici dugo pokušavali pomoći da lakše skrojimo svoje svakodnevne jelovnike i izaberemo one namirnice koje će nam pomoći da živimo zdravije, dulje i bolje, bez kroničnih bolesti i viška kilograma, odlazi u povijest.

Oni koji su piramidu proslavili i postavili kao neko općeprihvaćeno sredstvo za edukaciju, ljudi iz Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA), sada je bacaju u zapećak ili, bolje rečeno, stavljaju na njezino prirodno mjesto, na korištenje samo stručnjacima i znanstvenicima.

Nakon dvije godine rada i utrošena dva milijuna dolara tim iz te ustanove osmislio je novo pomagalo za zdravu prehranu - MyPlate ili Moj tanjur.

Zbunjujuća i apstraktna

Sudeći prema reakcijama, malo je onih koji će plakati za piramidom zdrave prehrane. Mnogima se činila prekompliciranom, nedorečenom, zbunjujućom i previše apstraktnom. Ili - neprovedivom u svakodnevici.

Novi logo, ikona, infografika ili kako god nazvali taj prikaz zdrave prehrane u obliku tanjura trebao bi pomoći svim Amerikancima, a posebice onima koji dahću pod teretom suvišnih kilograma, da se hrane zdravije.

Manje zasićenih masnoća

MyPlate se naslanja na najnovije Prehrambene preporuke za Amerikance, objavljene potkraj prošle godine, u kojima je naglašena važnost prehrane s mnogo namirnica biljnog podrijetla te važnost smanjenja unosa zasićenih masnoća.Prva dama SAD-a poseban naglasak stavila je na dječju prehranu, a uvjerena je da će MyPlate pomoći u zaustavljanju epidemije dječje debljine.

- To je brz, jednostavan podsjetnik za sve da budu pažljiviji u izboru namirnica. Kao majka, mogu vidjeti koliko će to pomoći roditeljima. Kada roditelji dođu s posla, moraju biti i kuhar i sudac i čistač... Teško je biti još i nutricionist. No, imamo vremena pogledati tanjure naše djece. Sve dok je pola tanjura puno voća i povrća, uz nemasne bjelančevine, integralne žitarice i mliječne proizvode s niskim udjelom masti, sve je u redu - izjavila je Michelle Obama.

Tanjur je zamijenio piramidu zdrave prehrane koja je bila u upotrebi od 1992., uz neke izmjene uvedene 2005. godine. Dizajn podsjeća na tanjur podijeljen da četiri dijela u četiri boje, koje predstavljaju voće, povrće, žitarice i proteine, a mliječni proizvodi su simbolizirani čašom mlijeka koja stoji pokraj tanjura.

Prije nekoliko dana američka Agencija za poljoprivredu (USDA) zamijenila je već poznatu piramidu pravilne prehrane novim dizajnom, izvještava portal Gastro.hr.

Osim novog izgleda, promjene su očite i u okviru sadržaja tanjura, koji je podijeljen na četiri djela. Pojednostavljeni prikaz uključuje voće, povrće, žitarice i proteine, dok su na poseban manji tanjur smješteni mliječni proizvodi. Za razliku od prijašnje piramide, nove preporuke sadrže kategoriju proteina, čime se želi istaknuti da postoje i drugi izvori proteina osim mesa.

Sukladno godišnjem planu i programu odgojno obrazovnog rada i usmjerenosti na dijete i njegovu dobrobit, planirana su djelovanja za očuvanje djetetova zdravlja. Svakako da posebnu ulogu ima prehrana djeteta, a vrtić i obitelj  obvezu osigurati i stvarati prehrambene navike koje omogućuju optimalan razvoj i preveniraju od najranije dobi pojavnost bolesti koje su izazazvane nepravilnom prehranom.

Od 2016. godine vrtić se uključio u projekt Mi jedemo odgovorno, koji se provodi u suradnji sa Udrugom lijepa naša. Tako su roditelji i djeca aktivni sudionici pri izradi jelovnika vrtića (prijedlozima, zamjedbama). Pri izradi jelovnika nastojimo dodatno promišljati da zdrava prehrana može istodobno biti i odgovorna. Jedan od čimbenika koji je i dio jelovnika je konzumiranje sezonskog voća i povrća i to prvenstveno s našeg podneblja.

 

 

 
 
Dječji vrtić "Vrtić Panda"

HERCEGOVAČKA 29

42000 VARAŽDIN

OIB:32116668950

TEL: 042 233 285, 095 7552125

RADNO VRIJEME 5:15 DO 17:00

RADNO VRIJEME PISARNICE : 8:00 DO 16:00