Osvrt na osnove zdrave prehrane predškolskog djeteta i rezultati Ankete unutar vrtića
Prehrana djece vrtićke dobi
- Zdrave prehrambene navike tijekom ranog djetinjstva od vitalnog su značaja za uspostavljanje pravilnog rasta i razvoja djeteta, stoga je svakako važno znati što, koliko i na koji način valja ponuditi djetetu.
- Inzistiranje na uravnoteženom jelovniku neophodno je i za imunitet, fizički i mentalni razvoj te smanjenje rizika od kroničnih bolesti koje se mogu pojaviti kasnije u životu.
- Zdravstveni djelatnici, odgajatelji i svakako roditelji moraju biti svjesni da poremećaji u prehrani nose sa sobom niz sekundarnih problema.
- Namirnice koje čine zdravu prehranu za djecu uključuju voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, mliječne proizvode te nemasne izvore proteina (krto meso).
- Mala djeca i predškolska rastu sporije od djece školske dobi. Međutim, treba im dovoljno kalorija, odnosno ‘goriva’ kako za igru, tako i za njihove različite faze rasta.
- Porcije ove djece moraju biti četvrtina do trećina veličine porcije odraslog čovjeka.
- Vrijeme objeda treba biti ugodno i za vas i za vaše dijete, a ne izvor konstantne borbe.
- Kako bi bili sigurni da će vaše dijete pojesti dovoljno, ne dozvolite mu da uz obrok pije previše tekućine, prije svega mlijeka, soka ili čak vode, jer će ga ona zasititi prije nego što uspije zadovoljiti svoju glad tzv. krutom hranom.
- Roditelji su često u brizi – jede li moje dijete dovoljno i trebam li se zabrinuti ukoliko ne jede dovoljno. Odgovor na ovo često postavljano pitanje jest da najčešće nema razloga za pretjeranu zabrinutost. Naime, djeca će uglavnom jesti kada su gladna, odnosno prestati jesti kada osjećaju sitost.
- Mala djeca ne trebaju puno hrane i općenito će dobiti što njihovo tijelo traži, posebice ukoliko je prehrana djeteta raznolika.
Dječji obroci
Djeca najbolje funkcioniraju ukoliko im ponudite pet malih obroka tijekom dana.
Dječji se apetit mijenja iz dana u dan, što je sasvim normalno, stoga, da bi stimulirali dobar apetit potičite djetetovu aktivnost. Ponajbolje je ukoliko se ta aktivnost događa vani, na svježem zraku.
Djeca neće jesti ukoliko su umorna.
Za djecu vrtićke dobi uobičajena su 3 glavna i 2 manja obroka:**
zajutrak…… 10% energije
doručak…… 25% energije
ručak……..35% energije
užina…… .10% energije
večera……..20% energije
Zajutrak - kombinirati tople napitke s raznim vrstama peciva, kruha, žitnih pahuljica i sl.
Doručak – topli napitak te sir, namazi, jaja, voće, marmelade, mesne prerađevine i sl.
Ručak – juha, miješana variva, prilozi od tijesta, krumpira ili povrća u kombinaciji s mesom, ribom i salatom.
Užina – na mliječnoj bazi (jogurti, pudinzi) , voće i sl.
Večera – kombinacija jela od povrća, mesnih prerađevina, žitarica; znači uglavnom lako probavljiva hrana.
Kojih se smjernica držati kako bi postigli zdrav i uravnotežen obrok:
* temeljiti prehranu na cjelovitim žitaricama, sezonskom voću i povrću
* uvoditi sve vrste mahunarki
* u skupini mesa prednost dati lako probavljivim vrstama
* u skupini mlijeka i mliječnih proizvoda naglasak je na fermentiranim mliječnim proizvodima, a minimalni udio mliječne masti određen je za svaku pojedinu dob i valja se držati tih preporuka
* izvori masnoća koje valja koristiti bogati su nezasićenim, a siromašni zasićenim masnim kiselinama (maslinovo, bučino ili repičino ulje)
* valja voditi brigu o adekvatnom unosu vode
* uključenost roditelja
Zaključak
Ključni čimbenik u promicanju cijelo životne zdrave prehrane kao zalog za daljnji kvalitetan rast i razvoj našeg djeteta jest pravilan utjecaj roditelja, edukacija u vrtićima i kasnije u školi. Djeca vrtićke dobi nikad nisu premala da bi se uspostavio temelj dobre prehrane i zdravih prehrambenih navika, a jedan od najboljih načina jest da ih na raznorazne načine uključimo u taj proces. Stoga valja uživati u hrani zajedno s našim mališanima, dopustiti im da ponekad sudjeluju u izboru zdravih namirnica tijekom kupovine i dozvoliti im s vremena na vrijeme da nam ‘pomognu’ oko spravljanja jela. Uživanje u dobroj hrani i dobrom društvu u tom slučaju je zagarantirano.
Hrvojka Becker,ing.preh.tehnolog
**Vučemilović, Šisler;
Prehrambeni standard za planiranje
prehrane djece u dječjem vrtiću
ANALIZA ANKETE PROVEDENE U VELJAČI 2021.
PREHRAMBENE NAVIKE
KOD DJECE RANE I PREDŠKOLSKE DOBI
UNUTAR OBITELJI
VELJAČA 2021.
UKUPAN BROJ SUDIONIKA U ANKETI: 80
DJEČJI VRTIĆ- VRTIĆ PANDA
|
HRANA /NAVIKA
|
DOB – 1.-2. g |
DOB- 3g. |
DOB- 4 g. |
DOB- 5 g. |
DOB- 6. I 7. G. |
UKUPNO |
|
OMILJENA HRANA |
|
|
|
|
|
|
|
ČOKOLADNE PAHULJICE |
0 |
|
1 |
|
|
1 |
|
TJESTENINA BOLONJEZ |
4 |
4 |
5 |
15 |
3 |
31 |
|
RIŽA |
1 |
1 |
|
1 |
2 |
5 |
|
SARMA |
|
|
|
1 |
|
1 |
|
ČEVAPI |
|
|
|
1 |
1 |
2 |
|
PANIRANA PILETINA |
1 |
1 |
|
2 |
|
4 |
|
ĆUFTE |
|
|
|
7 |
8 |
15 |
|
RIBA |
2 |
|
2 |
|
|
4 |
|
POMMES FRITES |
|
1 |
|
|
1 |
2 |
|
PIZZA |
|
1 |
|
|
3 |
4 |
|
ŠPINAT |
|
1 |
|
|
7 |
8 |
|
HRENOVKE |
2 |
|
2 |
1 |
|
5 |
|
SAMO SLATKO |
|
|
|
|
1 |
1 |
|
SVE |
4 |
2 |
|
1 |
|
7 |
|
OMILJENO POVRĆE
|
|
|
|
|
|
|
|
MRKVA |
9 |
4 |
2 |
3 |
|
18 |
|
CVJETAČA |
5 |
5 |
2 |
|
|
12 |
|
GRAŠAK |
5 |
4 |
1 |
8 |
2 |
20 |
|
KRUMPIR |
4 |
4 |
|
20 |
7 |
35 |
|
BROKULA |
|
1 |
|
|
3 |
4 |
|
CIKLA |
|
|
|
2 |
|
2 |
|
KELJ |
|
1 |
|
|
|
1 |
|
ZELJE |
|
|
|
|
|
0 |
|
GRAH |
|
|
|
|
|
0 |
|
MAHUNE |
|
|
|
|
|
0 |
|
KISELA REPA |
|
|
|
|
|
0 |
|
TIVICE |
|
|
|
2 |
|
2 |
|
ŠPINAT |
4 |
|
3 |
|
|
7 |
|
PORILUK |
|
|
|
|
|
0 |
|
PROKULICE |
|
|
|
|
|
0 |
|
ZELENA SALATA |
|
|
|
|
1 |
1 |
|
KRASTAVAC |
|
|
|
7 |
11 |
18 |
|
NIŠTA |
1 |
|
|
|
|
1 |
|
SVE |
10 |
2 |
|
1 |
|
3 |
|
OMILJENO VOĆE |
|
|
|
|
|
|
|
SVE |
20 |
8 |
10 |
20 |
17 |
75 |
|
JABUKA |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
5 |
|
BANANA |
|
|
|
|
|
|
|
NARANĐA |
|
|
|
|
|
|
|
KUHANJE VARIVA KOD KUĆE |
|
|
|
|
|
|
|
NIKAD |
|
|
|
|
|
0 |
|
RIJETKO |
|
1 |
|
2 |
1 |
9 |
|
1-2 PUTA TJEDNO |
8 |
5 |
1 |
18 |
11 |
43 |
|
3-4 PUTA TJEDNO |
8 |
2 |
8 |
5 |
2 |
25 |
|
5 PUTA TJEDNO |
|
|
|
1 |
2 |
3 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
OMILJENO VARIVO |
|
|
|
|
|
|
|
GRAH |
5 |
7 |
2 |
7 |
|
23 |
|
GRAŠAK |
|
|
|
5 |
|
5 |
|
MAHUNE |
3 |
2 |
4 |
4 |
4 |
15 |
|
KRUMPIR VARIVO |
|
|
|
|
6 |
6 |
|
RIČET |
|
|
3 |
|
1 |
4 |
|
KELJ |
1 |
2 |
1 |
1 |
4 |
9 |
|
GRAH I KISELA REPA |
|
|
|
1 |
|
1 |
|
KISELO ZELJE |
|
|
1 |
1 |
|
2 |
|
PORILUK |
1 |
1 |
|
1 |
|
3 |
|
SVA VARIVA |
4 |
1 |
|
3 |
1 |
9 |
|
NIŠTA |
|
|
|
1 |
1 |
2 |
|
VRSTA KRUHA |
|
|
|
|
|
|
|
POLUBIJELI |
4 |
9 |
7 |
22 |
11 |
53 |
|
KUKURUZNI |
0 |
2 |
5 |
6 |
7 |
20 |
|
OSTALO |
7 |
2 |
2 |
1 |
6 |
8 |
|
DIJETE JEDE PALENTU
|
|
|
|
|
|
|
|
DA |
9 |
9 |
1 |
4 |
7 |
30 |
|
NE |
2 |
5 |
7 |
20 |
16 |
50 |
|
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI |
|
|
|
|
|
|
|
JOGURT |
9 |
9 |
2 |
|
|
20 |
|
VRSTA MESA |
|
|
|
|
|
|
|
PILETINA |
9 |
15 |
2 |
18 |
18 |
60 |
|
PURETINA |
4 |
8 |
2 |
18 |
15 |
47 |
|
RIBA |
2 |
8 |
4 |
3 |
4 |
21 |
|
OSTALO |
4 |
8 |
2 |
7 |
|
21 |
|
|
|
|
|
|
|
|
LEGENDA :
ŽUTO –NAJVIŠE
PLAVO – NAJMANJE
NAPOMENE:
- POSTOJI RAZLIKA IZMEĐU NAVIKA PREHRANE VEZANO UZ DOB DJETETA
- JELOVNIK VRTIĆA OBUHVAĆA PREHRAMBENE NAVIKE U OBITELJI
- REZULTATI DOBIVENI U ANKETI SUKLADNI SU ZAPAŽANJIMA U VRTIĆU
- POSTOJI POVRĆE KOJE NIJE SPOMENUTO ALI SE U VRTIĆU PRIMJENJUJE U RAZLIČITIM OBLICIMA HRANE
POSEBNIH NAPOMENA RODITELJA NIJE BILO.
PRILOG: POIGRAJTE SE I IZRADITE SVOJ ZDRAVI TANJUR
Preuzimanje dokumenata
Dječji vrtić "Vrtić Panda"
HERCEGOVAČKA 29
42000 VARAŽDIN
OIB:32116668950
TEL: 042 233 285, 095 7552125
RADNO VRIJEME 5:15 DO 17:00
RADNO VRIJEME PISARNICE : 8:00 DO 16:00
